SQL Injection – Cel mai folosit tip de atac

Te intereseaza mai multe informatii despre atacurile cibernetice? Cunosti tipul de atac SQL Injection?

Atacurile cibernetice sunt tot mai des intalnite si sub tot mai multe forme. Acestea sunt lansate din diverse motive, cum ar fi accesarea unor informatii secrete sau pentru a sabota anumite echipamente.

Indiferent de motiv si modalitatea de actiune, atacurile cibernetice sunt la fel de neplacute si pot ajunge chiar un obstacol in castigarea unor clienti si vizitatori noi sau in mentinerea celor existenti.

Asadar, pentru a putea preveni intr-o masura cat mai mare aceste atacuri, e recomandat sa afli cat mai multe informatii despre cum iti poti avea o securizare mai puternica, dar si despre tipurile de atacuri si modul lor de functionare.

Cat de raspandit e acest tip de atac?

SQL Injection este o vulnerabilitate foarte intalnita, motiv pentru care este considerata cea mai populara, de tipul sau, injectare.

Conform unui studiu, condus de Ponemon, 65% dintre organizatiile participante au experimentat un atac SQL Injection in ultimul an. Aceasta cercetare a fost publicata cu doi ani in urma, dar chiar si asa, se poate folosi ca o estimare.

SQL Injection este raspandita in special, in codul mostenire. Acum cativa ani, publicul online era mai putin constient de pericolul acestui tip de atac, motiv pentru care era mult mai intalnita.

Influenta atacului SQL Injection

La fel ca orice atac, influenta pe care acesta o poate avea difera de la un caz la altul. In majoritatea cazurilor, influenta pe care atacul o aduce sunt informatiile furate dintr-o baza de date. In aceasta categorie intra informatii confidentiale de mai multe tipuri, precum parole, nume de utilizatori si altele.

Intr-o situatie extrema, dar posibila, cel mai rau scenariou posibil ar include o preluare totala a intregului sistem; dar aceasta depinde si de mediul in care este si tipul de injectie.

SQL Injection care poate fi realizat atat manual, cat si automat; atacul automat punand aplicatia web in mai mare pericol. Deoarece, asa cum mentionam in articolele anterioare, atacatorul nu are neaparat motive personale pentru care iti ataca site-ul web.

In schimb, acestia scriu un cod care exploreaza mai multe site-uri, iar daca al tau e atacat inseamna ca exista o portita de intrare undeva.

Cum descoperi un astfel de atac

In functie de nivelul cunostintelor tale ca si programator web, poti alege mai multe modalitati pentru a putea descoperi daca site-ul web a fost atacat.

Pentru cei la inceput de drum, exista diferite companii care ofera astfel de servicii, aplicatii care scaneaza site-ul, sau poti alege un programator web cu experienta care sa efectueze aceasta parte.

In cazul in care ai mai multa experienta ca si programator web, poti cauta vulnerabilitatea printr-o analiza de cod, identificand tote queries in aplicatia web si urmarind cursul informatiilor. Sunt si cazuri in care nu se genereaza niciun feedback vizibil, poate sa fie dificila detectarea in timpul unui test de tipul blackbox.

Good to know! Intrucat majoritatea atacurilor cibernetice se fac in mod automat, acestea pot targeta orice tip de site web, indiferent de marimea acestuia. Chiar si site-urile web de dimensiuni mari si care sunt populare, precum Sony pot fi finta unui astfel de atac.

Exploatabilitate

Forma Injection de atac cibernetic, cuprinde o gama variata, care difera de la un caz la altul. Dar, in general, un atac SQL Injection clasic, este chiar usor de realizat, motiv pentru care aproape oricine il poate desfasura.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care, SQL Injection, este unul dintre cele mai raspandite atacuri cibernetice. De asemenea, este si un motiv in plus, pentru care e necesar sa iti securizezi aplicatia web cat de puternic posibil si sa fii mereu la curent cu noile informatii care apar despre securizare.

Daca iti doresti sa inveti cum sa iti protejezi mai bine aplicatia web, sau cum sa descoperi daca un atac cibernetic incepe sa se desfasoare, gasesti datele mele de contact aici!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s