Drupal 8: Ce trebuie sa cunosti

Cauti informatii despre Drupal 8? Te gandesti sa migrezi spre acest CMS?

In functie de preferintele fiecaruia si in functie de tipul business-ului pe care il conduce, pentru administrarea continutului online, alegerea sta intre diferitele tipuri de CMS: WordPress, Drupal, Joomla si Symphony.

In ceea ce priveste Drupal, cu siguranta sunt multe intrebari, avand in vedere timpul dintre lansarea versiunilor acestui CMS. Totusi, in acest articol iti voi prezenta lucrurile care trebuie sa le cunosti in Drupal 8.

Drupal 8: Planificare

  1. De ce a aparut Drupal 8 atat de tarziu?

Prima versiune de Drupal a aparut acum 15 ani, dintre care in ultimii 5 ani se lucreaza la  Drupal 8. Noua versiune aduce multe schimbari fata de Drupal 7. Au fost adaugate multe concepte noi de programare web, care vor face Drupal 8 sa fie mult mai in conformitate cu standardele.

In comunitatea Drupal, se vorbeste despre planurile viitoare a ceea ce inseamna Drupal, iar dorinta este aceea de a lansa versiuni noi graduale si de a nu mai astepta dupa anumite functionalitati pentru a dezvolta o lansare mare ca in cazul lui Drupal 8.

  1. Cand pot sa incep sa dezvolt pe Drupal 8?

Nu exista o data fixa de cand se poate incepe dezvoltarea site-urilor cu Drupal 8, intrucat mai sunt anumite module de finalizat. Insa, in functie de complexitatea si tipul proiectului, de exemplu daca se doreste ceva mai simplu, se poate lua in considerare folosirea Drupal 8.

Pentru a incepe dezvoltarea unui site web pe Drupal 8 nu exista o data anume, in schimb poate fi luat de acum inainte in considerare. Totusi, e bine de analizat tipul si complexitatea proiectului, precum si functionalitatile care se doresc a fi disponibile.

Sunt multe module care inca nu au o data de lansare clara, dar chiar si asa, avantajele pe termen lung sunt in favoarea lui Drupal 8. Pentru un proiect programat pentru lansare in 6-12 luni, e recomandata alegerea Drupal 8 in locul Drupal-ului 7.

Good to know! Pentru site-urile web disponibile in mai multe limbi, e recomandata alegerea Drupal 8.

  1. Va fi mai rapid si ieftin de dezvoltat un site cu Drupal 8?

Imbunatatiri majore s-au facut pentru Drupal 8 in ceea ce priveste experienta programatorului web. Acestea ar trebui sa ajute atat in crearea site-urilor cat si in diagnosticarea problemelor.

Un exemplu in acest sens este migrarea principiilor de cod catre Object-Oriented OO, care ajuta in organizarea codului intr-o maniera mai logica.

In ceea ce privesc costurile, Drupal 8 are licenta gratuita. In schimb, costurile proiectelor e posibil sa difere putin fata de proiectele dezvoltate in Drupal 7. Totusi, se crede ca pe termen lung costurile sunt reduse.

  1. Cat de mult au de invatat programatorii Drupal 7?

Avand in vedere ca Drupal 8 aduce multe schimbari incepand cu introducerea componentelor ale framework-ului Symfony in nucleu, introducerea sistemului de template Twig pentru layer-ul temelor, sistemul de plugin-uri si principiul general  de migrare la stilul de programare web object-orientated, programatorii web Drupal 7 au putin de recuperat.

In urmatorii ani se asteapta ca interesul pentru Drupal 8 sa creasca si tot mai multi programatori web sa inceapa sa invete sa lucreze cu CMS-ul. In acest sens, comunitatea Drupal 8 vine in ajutorul doritorilor, asigurand o documentatie mai buna si suport pe Drupal.org.

Drupal 8: Implicatii

  1. Suportul pentru Drupal 7 va mai fi valabil daca Drupal 8 e lansat?

Comunitatea Drupal doreste sa ofere suport si in cazul versiunilor precedente ale Drupal-ului. Totusi, Drupal 7 va avea suport pana in momentul lansarii Drupal 9, despre care nu se stie cand va fi lansat.

Avand in vedere, multitudinea de site-uri dezvoltate cu Drupal 7, e de asteptat ca suportul sa mai dureze inca cativa ani.

  1. Exista o cale de actualizare de la versiunile anterioare de Drupal?

Daca ai o versiune anterioara a Drupal-ului, exista o modalitate de actualizare. Drupal 8 are inclus modulul de migrare, cu tool-uri numeroase pentru acest proces; cu toate ca procesul de migrare nu este cel mai simplu.

Daca iti doresti sa inveti programare web de la zero, cum sa dezvolti proiecte in Drupal, si nu numai, gasesti aici pagina mea de contact!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s