6 Sfaturi in perioada de proba la o companie IT

Inceputurile au toate o caracteristica in comun, si anume emotiile pe care fiecare dintre noi le experimenteaza. Situatia e asemanatoare si in cazul unui nou loc de munca, fiind un teren necunoscut.

Perioada de proba sau perioada de acomodare implica atat angajatul cat si angajatorul, in sensul in care ambele parti se acomodeaza la ceva nou. Totusi este o perioada care se focuseaza mai mult pe angajat, acesta incercand sa se familiarizeze cu mediul si cu noul job. E perioada in care esti sub o lupa, fiind observat/a de toti cei care lucreaza in companie, primele impresii fiind importante.

In acest articol, iti voi prezenta cateva sfaturi pentru a trece cu succes de aceasta perioada de proba intr-o companie IT:

Respecta-ti angajamentele

Unul dintre cele mai importante sfaturi care se aplica in perioada de proba, dar si in viata de zi cu zi, este respectarea angajamentelor. Acest lucru fiind o dovada clara pentru cei din jurul a persoanei care esti; daca esti cineva pe care se pot baza, sau daca esti cineva care spune multe, dar face putine.

Desigur, se mai intampla sa intervina anumite probleme care nu iti permit sa iti duci angajamentele la bun sfarsit, dar incearca sa fie pentru motive serioase si pe cat de rar posibil.

Dar, ca si programator web vei avea multe proiecte de dus la bun sfarsit, si colegii tai precum si managerul vor dori sa stie daca esti omul potrivit sau nu.

Acorda timp pentru istoria companiei si strategiilor

Intr-o companie IT, atat istoria acesteia, dar si invatarea continua pentru a dezvolta anumite idei sunt importante. Prin istorie poti cunoaste fundatia pe care s-a construit compania, iar prin invatare si idei contribui la dezvoltarea acesteia, dar si a ta.

Acorda timp pentru a cunoaste istoria companiei si a strategiilor; idei care au fost incercate, ce a mers si ce nu. In acest fel, te vei putea asigura ca ideile tale nu au mai fost incercate, salvand timp. Timp care iti va permite sa te gandesti la idei si strategii care sa functioneze.

Cum e masurat succesul?

Succesul e important pentru fiecare dintre noi. Un prim sfat in perioada de proba este sa descoperi cum e masurat succesul in compania pentru care lucrezi si in special intre colegii cu care lucrezi si managerului tau direct.

Astfel, vei avea o perspectiva mai clara asupra modului in care se executa sarcinile, cum se lucreaza in echipa, dar si cum sa expui anumite cerinte.

Angajat nou, perspectiva noua

Cunosti expresia din engleza “fresh eyes”? Situatia e aceeasi in cazul unui angajat nou intr-o companie IT. Venind intr-un mediu nou, lucrurile sunt vazute altfel; o situatie pe care o poti folosi in avantajul tau.

Impresiile pe care compania o face in perioada de proba, pot forma idei noi. E recomandat sa fie si scrise deoarece iti pot fi de folos.

Identifica persoanele care au cunostintele si puterea

Fiind la inceput de drum intr-o companie noua, e important sa cunosti persoanele care au cunostintele si puterea. In acest fel, vei sti mereu la cine sa apelezi atunci cand ai nevoie de ajutor sau modalitati diferite pentru anumite sarcini.

Implica-te in mai multe sarcini

In functie de compania IT la care iti vei desfasura activitatea, perioada de proba poate sa varieze in termeni de durata. O companie mai mica, inseamna mai putini angajati, mai putine departamente si mai putine activitati, in contrar cu o companie mare.

Implicarea in diferite activitati e un pas important intr-o perioada de proba intr-o companie noua, intrucat iti poate oferi o imagine mai detaliata a companiei. Mai mult, in acest fel iti poti cunoaste mai multi colegi, facand acomodarea mult mai usoara si placuta.

Totusi, inainte de a te aventura in a lua diferite sarcini, asigura-te ca intelegi exact ce presupun, deoarece si primele impresii pe care le faci sunt importante.

Daca iti doresti sa inveti programare web de la zero, si nu numai, alaturat gasesti datele mele de contact!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s