Programator specializat pe o arie VS. Full stack developer. Ce aleg?

Esti la inceput de drum si nu stii care e drumul potrivit pentru tine in domeniul programarii? Te confrunti cu alegerea intre a fi un programator specializat pe o arie sau a fi full stack developer?

Absolvirea facultatii de IT sau terminarea anumitor cursuri de programator nu vor face mereu lumina in privinta caii exacte de cariera. Acest proces de alegere depinde in primul rand de tine, de ce fel de persoana esti: cineva mai pragmatic sau cineva mai idealist.

Daca esti cineva mai pragmatic, o persoana care alege calea practica si logica, e posibil sa te axezi pe ceva ce e la mare cautarea pe piata IT. La pol opus, persoana care e mai idealista e posibil sa isi fi facut o idee despre drumul care vrea sa il urmeze si nu doreste sa se abata, dupa modul in care e piata.

Si totusi, ce alegi?

Programator specializat pe o arie

IT-istul care doreste sa fie programator specializat pe o arie are de ales intre 3 branse:

Aceasta alegere o poti face in functie de ceea ce iti place mai mult, de nevoile tale, de tehnologiile care iti mai cunoscute si mai usor de lucrat in ele, sau in functie de factorii externi.

Cand spun factori externi, ma refer la piata IT, care la momentul respectiv, in functie de orasul in care stai, s-ar putea sa aibe mai multe posturi disponibile pe o anumita arie. Iar astfel iti vei creste sansele de angajare.

Aceasta specializare ar insemna sa cunosti 2-3 tehnologii foarte bine, iar pe langa 2-3 framework-uri si CMS-uri.

Full stack developer

Un full stack developer e programatorul care pe langa ca are cunostinte foarte bune tehnice in programare, administrare baze de date, dar care are si abilitati bune de comunicare.

Pentru a deveni full stack developer, procesul se poate sa dureze mai mult, deoarece ai multe de invatat si exersat, intrucat  e necesar sa ai cunostinte avansate in tot ceea ce inseamna domeniul programarii.

Good to know! Orice alegere are si avantaje si dezavantaje, iar succesul nu il garanteaza nimeni. Insa, fiind specializat pe o anumita arie, e posibil sa iti fie mai usor sa inveti si sa avansezi. Mai mult, invatarea continua e cheia succesului in ambele cazuri.

Daca te intereseaza sa inveti mai multe tehnologii pentru full stack developer, sau o anumita arie, iti stau la dispozitie cu datele de contact!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s