Modalitati de a testa nivelul unui programator PHP

Vrei sa afli la ce nivel sunt cunostintele tale ca si programator PHP pentru un interviu si cum pot fi testate? Esti angajator si doresti sa afli cum poti testa nivelul unui programator PHP?

Fie ca te pregatesti pentru un interviu pentru postul de programator PHP, sau esti angajator si vrei sa afli cum poti testa cunostintele in domeniu ale unui candidat sunt anumite sarcini prin care programatorul poate sa-si arate abilitatile.

Aceste sarcini le poti aplica si daca esti la inceput de drum si doresti sa te pregatesti pentru interviu, astfel vei putea observa unde ai lacune si ce necesita imbunatatiri.

Codul

Prima sarcina cand vine vorba de cod e sa reusesti sa scrii, dar si sa citesti codul. In cazul in care esti angajator acorda atentie la modul in care candidatul scrie si citeste codul; iar daca esti programator e bine sa ai si tu in vedere aceste lucruri. Gandeste-te ca pentru tine sunt tips & tricks pentru a-ti impresiona intervievatorul.

La scrierea codului, candidatul e indicat sa aibe acces la internet si manuale. Important de vazut daca codul e mic si nu trivial.

La citirea codului, persoana ar trebui sa observe daca codul functioneaza bine, daca are erori triviale si non triviale si cum poate fi optimizat. Se poate incepe cu coduri mai simple si pe urma cu cele avansate, pentru a vedea exact progresul candidatului.

Framework-uri

Orice programator PHP ar fi bine sa cunoasca cele mai populare framework-uri PHP. Printre acestea amintim:

  • Laravel
  • Symfony
  • Zend Framework
  • CodeIgniter
  • Yii

De asemenea, unul din aceste framework-uri ar trebui sa-i fie mai mult decat cunoscut, si anume sa il stapaneasca intr-un procentaj de peste 50%. Iar, pentru fiecare framework poti sa pregatesti niste exemple de coduri, candidatul fiind nevoit sa le citeasca si sa le explice.

Securizare: input sanitization

Securitatea e vitala indiferent de domeniul despre care vorbim. Asadar, poti incepe o discutie cu candidatul despre cea mai buna metoda de securizare a input-ului cu PHP, de ce aceasta securizare trebuie facuta si care sunt metodele prin care se poate obtine.

Bine de stiut: magic quotes nu sunt recomandate, in schimb se foloseste functia mysqli_real_escape_string.

Resurse

De unde se documenteaza programatorul PHP? Programarea este un domeniu care e intr-o continua dezvoltare, fiind recomandat ca cei care lucreaza in bransa sa fie mereu la curent cu noile modificari si tendinte.

Resurse ca forumuri, blog-uri, carti, reviste, etc sunt multe modalitati prin care candidatul poate sa ramana informat/a. Urmareste-mi blogul si pagina de Facebook pentru a fi la curent cu informatiile din programare!

Unit testing – Testarea aplicatiei

Unit testing se refera la un software de testat parti ale unei aplicatii pentru a vedea daca totul functioneaza corespunzator. Se incepe cu cea mai mica unitate izoland-o de restul codului; astfel se poate determina daca partea respectiva functioneaza asa cum te asteptai. Fiecare unitate se verifica individual inainte de a fi integrate in module.

Procesul se face automat, dar se poate face si manual.

Analiza codului (debugging & profiling)

O analiza a codului inseamna siguranta si lasa mai putin loc de intamplari nefericite. Se pare ca, printre programatorii PHP aceasta analiza deseori lipseste. Totusi, daca in timpul interviului, candidatul iti spune ca foloseste xdebug, poti sa-l consideri angajat, intrucat aceasta analiza e esentiala.

De retinut! Daca esti programator junior sau ai ceva ani de experienta si inca nu folosesti xdebug-ul atunci cand lucrezi, acum e o sansa buna sa incepi sa faci asta pentru a-ti maximiza sansele de angajare si reusita proiectului.

In incheiere…

Pentru a identifica un programator PHP bun, e indicat ca acesta sa stie sa combine o varietate de abilitati:

  • O foarte buna intelegere de HTML / CSS
  • Buna cunoastere de HTTP
  • Cunostinte de baza, cel putin, in JavaScript
  • Bune cunostinte de configurare Apache

Sigur ca, lista poate continua. Dar, totul depinde si de specificatiile postului de programator PHP, de ce anume va fi nevoit sa faca la locul de munca.

Daca doresti sa devii un programator PHP de succes, sau vrei sa aprofundezi cunostintele pe care le ai in domeniul programarii, contacteaza-ma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s