Cum sa te pregatesti pentru primul interviu programator php junior? – Partea a 2-a

Dupa cum am promis acum revin cu partea a 2-a despre cum sa te pregatesti pentru primul interviu programator php junior. S-ar putea sa fie valabil acest articol si pentru cei cu experienta medie .

In primul articol am scris despre chestii de baza cum ar fi:

 • invata bazele programarii in php
 • pregateste un site demo
 • personalizeaza site-ul cu css si javascript
 • cerere de practica

In acest articol voi continua ce ar mai fi de pregatit pentru primul interviu. Tot ce scriu este din experienta personala.

Cerinte pentru job

Inainte de a aplica la un loc de munca sau a merge la un interviu sa citesti si sa intelegi cerintele pentru jobul respectiv. De exemplu daca la cerinte apare „cunostinte WordPress” inainte de a aplica / merge la interviu iti recomand sa stai un sfarsit de saptamana acasa pentru ca in doua zile poti invata cum se lucreaza cu WordPress. Bineinteles la un nivel incepator, dar totusi ai sanse mai mari . Alt exemplu cand apare la cerinte „cunostinte Drupal 7„, in acest caz pune-te 2-3 zile in fata calculatorului, descarca drupal 7 si incearca sa faci chestii. Daca esti mai comod, poti sa te uiti la tutoriale video pe youtube, dar important este sa ramai cu ceva .

Cerinte optionale / Avantaje

Din experienta personala stiu ca cerintele optionale pentru un job de multe ori sunt si cerinte obligatorii. Sa presupunem ca la cerinte optionale apare „cunostinte Symfony2”. In acest caz iti recomand sa cauti pe google informatii minime despre Symfony2, cu ce se mananca, eventual sa iti instalezi pe calculatorul tau. Bineinteles daca mai ai timp pana la interviu atunci poti aloca o zi in care sa te joci cu aplicatia demo symfony2 .

La majoritatea companiilor in cerinte optionale apar urmatoarele tehnologii: HTML5, CSS3, JQuery. Aloca 2-3 ore inainte de interviu sa stii ceva de baza despre aceste tehnologii si sa faci cat mai multe exemple simple.

Daca as fi incepator as invata urmatoarele:

 1. HTML5: Validare client-side pentru formulare online.
  Link tutorial: http://www.the-art-of-web.com/html/html5-form-validation/
 2. CSS3: colturi rotunjite, utilizare gradient, efect de umbra, tranzitie, transformare.
  Link tutorial / generator: http://css3generator.com/
 3. JQuery:  selectoare, evenimente, efecte si  AJAX
  Link oficial: jquery.com:

Oferta ( Bonusuri, Beneficii )

Indiferent de companie, ofertele sunt atragatoare, dar in realitate daca ai parte de 50% din ofertele scrise in anunt atunci este foarte bine. Pentru ca vrei sa candidezi pentru primul job ca programator php multe din oferte capata un sens pozitiv sau neutru. Sa vedem ce ofera majoritatea companiilor

1. Training pentru o anumita tehnologie ( WordPress, Drupal, Symfony)

Eu iti recomand sa intrebi la interviu ( bineinteles cand vine randul tau sa pui intrebari ) cu cine se fac training-uri si cat de des. Pentru multe companii training-ul consta din sa citesti tutoriale de pe google si sa te chinui pana cumva treci la urmatorul nivel , dar mai sunt si companii, chiar si in orasul nostru Oradea unde se fac training-uri periodice cu experti.

2. Pachet salarial atractiv

Partea buna este ca salariile pentru programatori sunt mai atractive decat in alte domenii, partea rea este ca fiind incepator nu iti poti negocia salariul. Eventual poti sa aplici CV-ul la mai multe companii si vezi unde se ofera mai mult. Nu uita sa tii cont daca se ofera bonusuri periodice, bonuri de masa, etc …

3. Colectiv tanar

Sincer nu cunosc nicio companie cu colectiv batran. Majoritatea programatorilor angajati au intre 20-35 de ani, indiferent unde vei aplica vei avea parte de colectiv tanar.

4. Posibilitati de dezvoltare profesionale si promovare

Neaparat sa ceri mai multe informatii despre cum te poti dezvolta profesional si cum se poate obtine o promovare. Dupa ce esti promovat automat si pachetul salarial va fi mai atractiv.  

Pentru ca esti la inceput indiferent ce vei lucra in cadrul companiei vei castiga experienta si o sa te dezvolti profesional.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s